Jánošíkové diery a Rozsutce – výlet na Malou Fatru v létě i zimě

31. 5. 2020 Od Discovertheworldcz

Chtěli byste nějaký tip na fajn výlet, klidně i s dětmi? Vydejte se na Slovensko. Přečtěte si o tom, jak poznat Malou Fatru a Jánošíkové diery, které rozhodně nesmíte minout! Pokud vás tyto hory lákají a chcete během jednoho dne zažít to nejlepší z nich, pak je pro vás tento článek ideální.

Pro toho, kdo hledá praktické tipy a rady, jsme ve článku připravili několik užitečných informací.


Jednodenní výlet na Malou Fatru – Jánošíkové diery a Rozsutce

Pohoří Malá Fatra je pro nás nejbližším slovenským národním parkem. Z Ostravy jste tu autem za cca 2 hod. Nejlépe autem se tedy dopravíme k Hotelu Diery (autobusová zastávka Terchová, Biely Potok hotel Diery). Kdo nechce platit za parkovné, může auto nechat kousek dál podél cesty. Po modré značce vycházíme směrem k rozcestníku Podžiar. Již po chvilce začínají mostky a lávky přes Hlboký potok. Nejvíce vás ale nadchne úzká skalní soutěska, kterou se prochází přímo nad řekou. Na Podžiaru jsme do hodinky a právě za sebou máme Dolné diery. Kdo by měl chuť, může využít zdejší nabídku občerstvení. Z turistiky ale budete tak nadšení, že se nebude chtít moc zdržovat a budete rádi pokračovat dále. Navíc se tady ještě vrátíme.

Po modré pokračujeme směrem do Sedla Medzirozsutce. Čekají nás Horné diery, které jsou plné žebříků podél vodopádů, kramlí apod. Možná se budete trochu bát, ale opravdu to stojí za to. Zvláště děti zde budou nadšené a zapomenou na to, že musí šlapat do kopce. Tento úsek by vám neměl zabrat více než 2 hodiny. Je dobré být tady už ráno nebo brzo dopoledne, protože o pěkných víkendových dnech, svátcích atd. se sem vydává hodně lidí a v některých místech se tvoří fronty.

Hurá na Rozsutce

Sedlo Medzirozsutce je ideálním místem pro pauzu na svačinu. Asi 150 m před sedlem je po levé straně pramen s vodou. Pro pokračování máme více možností na výběr. Buď se vydat na 1344 m vysoký Malý Rozsutec nebo zdolat impozantní Velký Rozsutec (1610 m n.m.). Nejlepší je samozřejmě obojí. Na Malý Rozsutec je to ze sedla kousek. Po červené a následně zelené značce jste tam do půl hodinky. I když ze sedla vypadá vrchol nezdolně, opak je pravdou. Trasa obsahuje krátkou lezeckou pasáž, ve které jsou pro pomoc přidělané kovové řetězy. Dobrodružné povahy to ale zvládnou i bez nich. Pozor! Za deště je skála velmi kluzká a je opravdu jen pro zkušené turisty. Odměnou za trochu námahy jsou krásné výhledy na okolní kopce a do údolí.

Kdo chce vidět celý hřeben NP Malá Fatra, musí za výhledy trochu výše. Pro výstup na Velký Rozsutec se musíme vrátit stejnou cestou zpět do sedla. Cesta skalním žlebem dolů je trochu náročnější, ale dá se v pohodě zvládnout. Kdo by už měl dost, může z M. Rozsutce po zelené sejít rovnou k autu. Ze začátku je sestup trochu strmější, ale po chvilce už se jedná o klasickou turistiku. Výstup na Velký Rozsutec je výhradně turistickou záležitostí. Trasa vede celou dobu po červené značce a mírně exponovaná je až v závěrečné části. Do hodinky a čtvrt je člověk nahoře. Rozhledy jsou opravdu nádherné, při dobré viditelnosti je možně vidět i Lysou horu. Po zasloužené pauze nás čeká prudký sestup do Sedla Medziholie. Místy je trasa zajištěna řetězy.

Už tam skoro budem

V sedle už máme v podstatě vyhráno, to nejnáročnější je za námi. Dá se zde dobrat voda, pramen je asi 100 m směrem na rozcestník pod Rozsutcom. Nyní nás čeká sestup po zelené do vesnice Štefanová. Trasa není vůbec náročná, ale člověk je už trochu unavený. Ve vesnici se můžeme občerstvit v několika restauracích. S novou energií se vydáváme na závěrečnou část trasy. Po žluté přes Sedlo Vrchpodžiar přicházíme na Podžiar, kde jsme byli už ráno a můžeme si ještě něco dopřát v místní kolibě. Teď už stačí jen po modré přes Dolné diery sejít k autu. Ještě jednou se kocháme nádhernou soutěskou, přecházíme poslední mostek a máme to za sebou. Na závěr můžeme zchladit znavené nohy v potoce a plní nádherných zážitků vyrážíme domů. Co takhle příště přejít celou > Malou Fatru <?


Praktické informace

Trasa

  • Terchová, Biely potok, Hotel Diery → Podžiar (↑ 200 m ↓ 0 m; 2 km; 0:50 h)
  • Podžiar → Sedlo Medzirozsutce (↑ 500 m ↓ 0 m; 3 km; 1:50 h)
  • Sedlo Medzirozsutce → Malý Rozsutec → Sedlo Medzirozsutce (↑ 130 m ↓ 130 m; 1,5 km; 1 h)
  • Sedlo Medzirozsutce → Velký Rozsutec (↑ 400 m ↓ 0 m; 1,5 km; 1:10 h)
  • Velký Rozsutec → Sedlo Medziholie (↑ 0 m ↓ 430 m; 1,2 km; 0:25 h)
  • Sedlo Medziholie → Štefanová (↑ 0 m ↓ 550 m; 3,5 km; 0:50 h)
  • Štefanová → Terchová, Biely potok, Hotel Diery (↑ 150 m ↓ 220 m; 3,5 km; 1:20 h)

Celkem: (↑ 1350 m ↓ 1350 m; 16,2 km; 7:25 h)

Tato trasa je velmi pěkná a díky zpestření v podobě žebříků, lávek a výhledů vám rychle uteče. Doporučujeme vyrazit mezi 8-9 h ráno, abyste se vyhnuli davům turistů a možným kolonám. Celková trasa je určená pro pokročilé turisty, kteří už mají něco v nohách. Pro začátečníky nebo rodinky s dětmi je vhodné vyjít přes diery na Malý Rozsutec nebo jen Sedlo Medzirozsutce. Nebudete se nikam hnát, a i tak toho uvidíte spoustu a užijete si nádherný den plný dobrodružství. My takto chodíme téměř každý rok a pořád nás to neomrzelo. Výlet se dá absolvovat i v zimě, ale chce to trochu zkušeností, neboť je to více nebezpečné.

Kam dál?

Až prozkoumáte Malou Fatru, vydejte se na > Velkou <. Za návštěvu také rozhodně stojí > Vysoké Tatry <, nejmenší velehory světa. Pokud chcete navštívit něco u nás, vyzkoušejte pohoří > Jeseníky a Králický Sněžník <. Navštívit můžete také další > krásná místa ČR <, které jsme projeli vlakem.

Mrkněte na naše video!!!

My jsme se na Jánošikové diery a Velký Rozsutec vydali po několika letních výletech také v zimě. Podívejte se na záběry plné ledopádů, soutěsek a zasněžených vrcholků Malé Fatry.

Pro další videa klikněte na náš > youtube kanál <.

Sledujte nás na sociálních sítích