Nejzajímavější památky v Lisabonu

27. 8. 2020 Od Discovertheworldcz

Hlavní město Portugalska je opravdu úžasné. Město postavené na sedmi kopcích se spoustou památek a protékající řekou Tejo prostě nemůžete vynechat. Dá se stihnout v rámci jednoho dne, ale ani při týdenní návštěvě se tady nebudete nudit. V našem článku vám ukážeme ty nejzajímavější památky v Lisabonu. Vydáme se např. přes most Ponte 25 de Abril, do čvrti Alfama nebo k Belémské věži, která je na seznamu UNESCO.

Jako vždy pro vás máme na závěr připraveny rady a tipy obecně k Portugalsku.

Ani jeden z nás nejsme úplně městský typ člověka, a tak v nich netrávíme příliš mnoho času. Řada lidí si v hlavním městě zaplatí ubytování na více nocí, poznává památky pomalu, vysedává po kavárnách a pohybuje se MHD. Nic proti tomu, ale my vám popíšeme, jak vidět to nejlepší klidně i v rámci jednoho dne, a hlavně s přijatelnými náklady.

Příjezd autem

Pokud pojedete do Lisabonu autem z jihu, pravděpodobně využijete jeden ze dvou placených mostů přes ústí řeky Tejo. Informace o cenách jsou dostupné níže v sekci praktické rady a tipy. Most Ponte 25 de Abril je kratší, levnější a dovede vás přímo do centra. Hlavně vypadá podobně jako Goldengate bridge v San Franciscu, a tak je jízda fajn zážitkem. My jsme schválně přijeli brzy ráno, ať se vyhneme kolonám, ale při šesti pruzích v jednom směru by cestování ve špičce nemuselo být tak náročné. S parkováním v centru je to docela složité, ale nám se povedlo zdarma zaparkovat přibližně mezi náměstím Praça do Comércioa nádražím Santa Apolónia.

Nejzajímavější památky v centru

Jako první se vydejte na hlavní náměstí Praça do Comércio. Je jedním z největších a nejhezčích v Lisabonu a uprostřed něj se nachází socha krále Josefa I. Dominantní stavbou na okraji náměstí je Vítězný oblouk Arco da Rua Augusta. Na jeho vrcholu je vytvořena vyhlídka, vstupné je přibližně 3,5 eur/os. Určitě se z náměstí projděte také k řece Tejo, je odsud pěkný pohled na most Ponte 25 de Abril.


Lisabon stojí na sedmi kopcích, a tak pokud se vám nechce platit za vyhlídku z oblouku, nabízí se spousta alternativ. Jednu z nich najdete nad výtahem Santa Justa. Historický výtah slouží pro usnadnění dopravy mezi částmi města a z vyhlídky je krásně vidět celé centrum, řeka, a hlavně přilehlý kostel Igreja do Convento de Santa Maria do Carmo. Nám ale přijde 5 eur/os. za svezení výtahem šílená cena, a tak radši chodíme všude pěšky. Pokud máte 24hodinovou jízdenku na mhd, můžete jet výtahem zdarma viz dále.


Vstup na vyhlídku je také zpoplatněn (1,5 eur/os.), nám se však povedlo nepozorovaně projít. Pěkné výhledy jsou také z protější strany města, a tak se přes náměstí Rossio vydejte k hradu Castelo de são jorge. Je na vás, jestli se rozhodnete jít dovnitř a platit cca 10 eur/os. za vstup. Nám to nepřišlo tak důležité, a tak jsme se rozhodli hrad vynechat. Všechny potřebné informace k hradu naleznete na > oficiálních stránkách <. Od hradu je to kousek do čtvrti Alfama, která je asi nejpěknější ve městě.

Čtvrť Alfama

Stačí jen kousek sejít od hradu a dostanete se k super vyhlídkám Miradouro de Santa Luzia a Miradouro das Portas do Sol. Obě jsou zdarma a poskytují pěkné výhledy. U první zmíněné se také nachází malá zahrada a stejnojmenný kostel. Z vyhlídek pokračujte ke kostelům Igreja da Graca a Igreja de São Vicente de Fora. Za druhým z nich najdete malý bleší trh a Pantheon (Kostel svaté Engrácie). Vstup do Pantheonu je na rozdíl od ostatních kostelů zpoplatněn, cena je 4 eur/os. Za kostel je to poměrně vysoká částka, takže nám stačilo si udělat fajn fotku z venku. Při cestě ke kostelům určitě potkáte tramvaj č. 28. Ta je zdejší atrakcí, jelikož na své trase projíždí historické vagóny úzkými ulicemi čtvrti Alfama, kde se v danou chvíli kromě tramvaje nevejde skoro nic. Informace o cenách jízdného naleznete dále.

Čtvrť Belém

Další hlavní lisabonské památky se nachází trochu bokem od centra, a tak k nim budete muset dojet. Do čtvrti Belém se z centra pohodově dostanete autem nebo tramvají č. 15. Celodenní jízdenka stojí 6,4 eur a můžete ji využít i na metro, autobusy, a dokonce i výtahy. Jednotlivá jízda se asi příliš nevyplatí, jelikož stojí 3 eura. Jednou z hlavních atrakcí ve čtvrti Belém je klášter Mosteiros des Jeronimos, který je zapsán na seznamu UNESCO. Vstup stojí 10 eur/os., ale i pohled z venku je moc pěkný. Společně s přilehlou fontánou na náměstíčku Praça do Império budete mít krásné fotky.


Tip: Parkovat zdarma můžete na velkém parkovištích podél Praça do Império.

Hned naproti kláštera se u řeky Tejo nachází Památník objevitelů. Uvnitř jsme sice nebyli, ale výhled z vrcholu památníku může být fajn. Vstupné stojí 6 eur/os., kompletní ceník naleznete > zde <. I když nepůjdete dovnitř, tak stojí za to se tady podívat, projít se kolem vody a vyfotit si most Ponte 25 de Abril z druhé strany. Navštěvovanější památkou u řeky je nedaleká Belémská věž. Ta kdysi sloužila jako brána do města a ochrana před nájezdníky. Základní vstupné je 6 eur/os. a z vrchní terasy jsou také pěkné výhledy. Během naší návštěvy jsme nikde neviděli takové fronty, jako ve čtvrti Belém, a tak je třeba si před prohlídkou trochu obrnit nervy.

Další památky a místa v Lisabonu

Pokud máte více času a možností podívejte se k akvaduktu Aqueduto das Águas Livres ve čtvrti Campolide. Zastavit se můžete také v bývalém královském paláci Ajuda, který dnes slouží jako muzeum. Základní vstupné je 5 eur/os., informace o otevírací době naleznete > zde <. Také byste neměli vynechat plavbu trajektem přes řeku Tejo a pozorovat Lisabon z druhého břehu. Nádherný pohled na celé město uvidíte od sochy Krista (Christ the King statue).

Jak je vidět, v Lisabonu je toho opravdu hodně k poznávání. Spoustu dalších tipů, co dělat a kam se podívat, najdete v > průvodci <. Naše prohlídka, při které jsme objevili nejzajímavější památky v Lisabonu, byla poměrně rychlá a pro mnohé návštěvníky netradiční. I tak jsme během jednoho dne stihli obejít všechno zajímavé, na předražené památky jsme se podívali z venku a trasu tramvaje č. 28 jsme si částečně prošli z venku. Z přeplněného vagónu stejně člověk neuvidí, jak krásná historická tramvaj projíždí úzkou uličkou. Níže jsme pro vás připravili praktické rady obecně k Portugalsku, a také pár tipů, kam se podívat dál.

Praktické rady a tipy

V této sekci naleznete zajímavé informace o cestování autem, silničních poplatcích, koupání v oceánu, Portugalcích, počasí atd.

Doprava

Pokud se do Portugalska vydáte autem, určitě vás budou zajímat dálnice. Ty jsou zpoplatněné a funguje zde systém mýtných bran. Cena mýtného je přibližně 6-9 eur/100 km. Bohužel zde fungují dva typy mýtných bran, v jedněch se dá platit manuálně běžným způsobem, v druhém typu pouze elektronicky. Více informací naleznete > zde <. Kromě dálnic jsou ještě zpoplatněné dva Lisabonské mosty – Ponte 25 de abril (1,75 eur/osobní auto) a Vasco da Gama (2,75 eur). Mýtné je vybíráno pouze ve směru do Lisabonu. Kompletní ceník k dispozici > zde <.

Před jízdou autem se také připravte na několinásobně vyšší ceny pohonných hmot než u nás. Portugalsko má jedny z nejvyšších cen phm v Evropě. Vyplatí se tedy natankovat do zásoby v sousedním Španělsku. Řízení v Portugalsku je jinak naprosto pohodové, nikdo nikam nespěchá a všichni jsou ukáznění.

Většina parkovišť podél pláží byla zdarma a dalo se na nich volně přespat. Pokud vám při parkování bude pomáhat někdo z místních, určitě za to bude chtít alespoň euro. Je jen na vás, jestli samozvanému správci parkoviště zaplatíte. Nás to během cesty kolem Pyrenejského poloostrova přestalo bavit a později jsme neplatili a místa jsme si hledali sami. Naštěstí se nám nikdy nikdo na aute nepomstil 😊

Pláže a koupání

Portugalské pláže jsou nádherné. Útesy různých tvarů a velikostí nás nikdy nepřestaly udivovat. Bohužel pohodu na písečných plážích kazí studená voda. Portugalsko je celé obklopeno Atlantikem a je to dost znát. Voda byla někdy tak ledová, že se člověk jen osvěžil a zase rychle vylezl. K tomu především na západě fouká u oceánu nepřetržitý vítr, který jednak znepříjemňuje pobyt na pláži, ale hlavně tvoří vysoké vlny. Koupání bylo občas zakázáno vyvěšením červeného praporu, ale hlavně to ve vlnách nebylo možné. Když už i já přiznám, že je to nebezpečné, tak to stojí za to. Na druhou stranu si na své přijdou surfaři, pro které je Portugalsko ráj.

Pobyt na plážích je ale i přes zmíněné obtíže skvělým zážitkem a rozhodně byste je neměli při své návštěvě vynechat. Díky větru taky není u moře takové horko a můžete se podél pláží pohodově procházet i v létě. To je např. oproti jihovýchodnímu Španělsku příjemná změna.

Ostatní

Portugalci jsou pohodoví lidé a svou mentalitou nám trochu připomínali nás. Nejsou takoví „pařmeni“ jako Španělé, a tak jsou čilí už po ránu. Pokud pojedete jako my mimo kempy a ubytování, určitě oceníte kohoutky s pitnou vodou. Ty najdete téměř v každém městě. Problém je, pokud je v daném místě pouze pítko s malým proudem. Pak budete ve větru lovit čůrek vody do petlahve a stanete se atrakcí pro místí. Ale jak se říká: kde je vůle, je i cesta. Poslední oblastí je jídlo. Nám se osvědčilo využívat Lidl, kde jsou ceny jídla podobné jako u nás. Láká-li vás ochutnat něco místního, vyzkoušejte ryby, mořské plody a různé pokrmy z vepřového masa. Ať se Portugalsko rozhodnete poznat jakkoliv, určitě nebude litovat.

Kam dál?

Dále objevujte další nádherná místa Portugalska. Nejblíže Lisabonu se nachází palácové město Sintra a nejzápadnější bod Evropy mys Cabo da Roca s nádhernou pláží Ursa. O těchto, a dalších krásných místech Portugalska jsme psali v tomto > článku <. Také Španělsko nabízí spoustu skvělých míst. Ať se vydáte na > severní pobřeží < nebo > jihovýchodní pobřeží <, nebude litovat. Krásné je také > Katalánsko <, které leží na hranici s francouzskou > Okcitánií <.

Mrkněte na naše video

Portugalsko jsme navštívili v rámci naší cesty kolem Pyrenejského poloostrova. Z dvouměsíční “expedice” jsme vytvořili > článek < a naše první amatérské video. Obsahuje spoustu záběrů z Portugalska, Lisabonu a mnoho dalších.

Pro další videa klikněte na náš > kanál <

Sledujte nás na sociálních sítích