Nejlepší památky a zajímavá místa v Paříži

24. 1. 2021 Od Discovertheworldcz

Paříž je jedním z nejkrásnějších hlavních měst v Evropě, a dokonce i ve světě. Sídlí v ní téměř polovina francouzských firem, a také důležité mezinárodní organizace. Moderní technologie jsou zde dokonale kombinovány s historickými stavbami. Nádherné katedrály, romantika u řeky Seiny a legendární Eiffelova věž, to je ta pravá Paříž. Objevte v našem článku ty nejlepší památky a zajímavá místa v Paříži. Jako vždy pro vás máme připraveno spoustu rad a praktických tipů.

Paříž je od Ostravy vzdálená přibližně 1400 km a ať už se sem vydáte autem, autobusem nebo letecky, vždy se vám bude hodit jízdenka na MHD. Pro turisty je nejlepší koupit neomezený lístek na 1 nebo více dní, se kterým můžete volně cestovat metrem, busem, tramvají i regionálními vlaky (RER). Všechna důležitá místa kromě zámku Versailles se nachází v zónách 1-3. Pro tyto zóny stojí 24hodinová jízdenka 12 eur/os. Pokud si lístek koupíte na více dní, cena za den bude postupně klesat. Kompletní ceník je k dispozici > zde < Hned na začátek se vydáme na nejlepší, a zároveň nejvyšším místo Paříže – na Eiffelovku!

Eiffelova věž

Eiffelovu věž zná opravdu každý. 324 m vysoká ikona města je nepřehlédnutelná. Pohled z vrchu na celé město je prostě nezapomenutelný, a tak rozhodně stojí za to se tady podívat. Návštěvu je ale dobré si předem trochu připravit. Celá věž je ohraničená plotem a plexisklem, takže do areálu musíte projít přes první kontrolu. Téměř u všech památek v Paříži kontrolují, jestli nemáte u sebe něco nebezpečného a tady to berou opravdu důkladně. S sebou si tedy určitě neberte žádné skleněné nádoby, nožíky nebo jiné „nebezpečné“ předměty. Také zde není žádná možnost odložení kufrů, batohů atd. Pokud přece jen potřebujete něco nutně vzít, schovejte to ke své něžné polovičce. Ženy, a především dámy jsou kontrolovány nejméně.

Tip: První kontrola je otevřena cca hodinu před začátkem otevírací doby. Pokud chcete jít hned z rána, je fajn tu být už s předstihem.

Když projdete skrz první kontrolu, dostanete se k nohám věže a už ji můžete obdivovat ze spodu. Tady vás čeká druhá fronta ke vstupu a koupi lístku. Na výběr jsou různé druhy vstupenek. Jednak můžete jít buď do druhého nebo až do třetího patra (dražší), a také je rozdíl, zda do druhého patra vyšlapete po schodech anebo vyjedete výtahem (dražší možnost). My jsme rozhodně chtěli až nahoru a nevadí nám chodit, takže takový lístek stojí cca 20 eur/os. Osoby do 24 let včetně platí poloviční cenu. Pro urychlení čekání je možné lístek zakoupit online. Kompletní ceník včetně otevíracích časů je k dispozici > zde < Na stránkách naleznete také potřebné informace k návštěvě a návštěvní řád.

Stoupáme vzhůru

Celá návštěva Eiffelovky je zážitkem. Již při příchodu k ní člověk ví, že je to jedinečné místo. V každém patře vás pak překvapí něco nového. První patro má část podlahy prosklenou, a tak člověk vidí hloubku pod sebou. Druhé patro poskytuje panoramatickou restauraci oceněnou Michelinskou hvězdou a ve třetím patře kromě krásného výhledu na celé město uvidíte také malý byt s figurínou architekta Gustava Eiffela. Vyjít po schodech je možné jen do druhého patra, to třetí je návštěvníkům přístupné pouze výtahem. Výhled z nejvyššího patra na celé město nás nepřestával udivovat, a tak jsme tady strávili nejméně hodinu. Cesta dolů je jednodušší, člověk může jet po celou dobu výtahy, přestože si koupil levnější lístek.

Okolí Eiffelovky

Eiffelova věž je bezpochyby úžasná i ze spodu. Krásný pohled budete mít z přilehlého parku Champ-de-Mars. Není nad to jít přes den nahoru a večer se sem vrátit s vínem, rozložit si deku na trávě a pozorovat, jak se věž ve 21:00 rozbliká. Romantickou atmosféru akorát kazí místní prodejci, kteří se za každou cenu snaží vnutit předražený alkohol nebo suvenýry, které jinde koupíte mnohem levněji. Pěkný výhled na věž budete mít také od Paláce de Chaillot. Nedaleko od Eiffelovky se nachází Invalidovna.

Invalidovna

Invalidovna je komplexem budov, které sloužily pro válečné veterány. Nyní je v nich umístěno Muzeum Armády, zahrnující několik oddělení od starých zbraní, přes hudbu a dělostřelectvo až po obě světové války. Součástí areálu je také nádherná katedrála Saint-Louis Cathedral, kde má svou hrobku vojevůdce Napoleon Bonaparte I. V katedrále jsou často pořádány také mše a koncerty. Vstupné do areálu stojí 14 eur/os., pro občany EU mladší 26 let je zdarma. Více informací naleznete na > oficiálních stránkách < Stačí zase jen kousek popojít přes řeku Seinu a člověk se dostane na další skvělé místo.

Place de la Concorde

Place de la Concorde je největší náměstí v Paříži. Na jeho stranách leží fontány Svornosti a mezi nimi 23 m vysoký obelisk. Zajímavá je především poloha náměstí. Pokud se vydáte kousek na sever, navštívíte kostel La Madeleine s antickými sloupy. V opačném směru se nachází již zmíněná Invalidovna. Když vyrazíte na západ po slavné třídě Champs-Élysées, dojdete k Vítěznému oblouku. Na této trase se každoročně koná závěrečná etapa nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France. Pokud zvolíte východní stranu, projdete skrz zahrady Jardin des Tuileries k paláci Louvre.

Palác a muzeum Louvre

Louvre je bývalý královský palác, ve kterém sídlil i panovník Ludvík XIV. Dnes je v něm umístěno Muzeum umění – jedno z největších a nejnavštěvovanějších na světě. Můžete v něm strávit celý den a pořád neuvidíte všechno. My jsme původně návštěvu vůbec neplánovali, a tak mapa muzea byla pro nás tak složitá, že jsme se půl dne ztráceli mezi expozicemi a pořád objevovali něco nového. Muzeum je rozděleno na osm hlavních oddělení, např. obrazy, sochy, egyptské starožitnosti atd. Nacházejí se zde nejznámější světová díla, mimo jiné i obraz Mona Lisa.

Tip: Většina francouzských památek je pro občany EU mladší 26 zdarma. Můžete se tak dostat do míst, kam byste se kvůli vysoké ceně nevydali. V Paříži je možné zdarma vidět: Invalidovnu, Muzeum Louvre, Panthéon, Vítězný oblouk a zámek Versailles.

Do muzea se člověk dostane z podzemního areálu, do kterého se schází prosklenou pyramidou. Tady jsou opět bezpečnostní kontroly, a tak se můžou tvořit fronty. Teoreticky by se mohlo dát projít do podzemního areálu z okraje náměstí Place du Carrousel, kde se z podzemí vychází. Vstupné do muzea stojí 15 eur/os. Příjemný je volný vstup pro osoby mladší 26 let, takže je možné muzeum navštívit i vícekrát. Všechny potřebné informace jsou k dispozici > zde <. Z Louvru se podél řeky Seiny vydejte k ostrůvku Île de la Cité, kde stojí katredála Notre dame.

Katredála Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame nebo také chrám Matky Boží je hlavní katedrálou v Paříži. Díky gotické architektuře patří mezi nejkrásnější stavby města. Vlivem požáru v dubnu 2019 přišla o část střechy a nyní (leden 2021) je pro veřejnost prozatím uzavřena. I tak ale můžete přijít k ní a vyfotit si ji z malých uliček ostrova, mostů Seiny, nábřeží anebo z ostrůvku Ile Saint Louis. Kromě toho je pro zájemce připravena > interaktivní mapa <, na které si můžete prohlédnout významné sochy, obrazy a další umělecké předměty umístněné v katedrále. Budete-li pokračovat od katedrály směrem na jih, dostanete se k Lucemburskému paláci.

Lucemburský palác a Panthéon

Lucemburský palác (Palais du Luxembourg) je budova, ve které zasedá francouzský senát. Okolo ní se rozprostírá pěkná Lucemburská zahrada (Jardin du Luxembourg). Zahrada je volně přístupná, a tak si můžete přijít vyfotit fontánu s palácem v pozadí. Prohlídka paláce je možná pouze v rámci organizované prohlídky. Myslíme si, že jsou v Paříži zajímavější místa, kam se vyplatí jít dovnitř, ale všechny potřebné informace k návštěvě naleznete na > oficiálních stránkách < návštěvnické informační kanceláře.

Lucemburský palác se zahradmi.

Kousek od paláce se nachází Panthéon. Panthéon je významnou stavbou města, v jejíž kryptě jsou uložena těla významných francouzských umělců a vědců. Budova je pěkná zevnitř i z venku. Vstupné stojí 11,5 eur/os. a pokud máte méně než 26 let, můžete jít zase zdarma. Vše potřebné k návštěvě naleznete > zde < Přesuneme se o kousek dál na vrcholek Montmartre, kde stojí monumentální Bazilika Sacré coeur.

Panthéon

Vrchol Montmartre – Bazilika Sacré-Coeur a Moulin Rouge

Bazilika Sacré-Coeur je významným poutním místem a jedním z nejnavštěvovanějších v Paříži. Vede k ní přibližně 300 schodů, takže si člověk musí trochu máknout. Odměnou jsou ale úžasné výhledy na město včetně Eiffelovky. Ještě aby ne, když se jedná o druhé nejvyšší místo Paříže. Pokud se vám nechce pěšky, můžete jet také podzemní lanovkou, která je integrována do systému MHD. Tím byste ale přišli o schody, kde se schází spousta umělců a prodejců suvenýrů. Bazilika je otevřena každý den od 6 do 22:30. Vstupné je zdarma, platí se pouze za vstupy do krypt. Doporučujeme navštívit místo večer, kochat se pohledem na noční město a vychutnávat si tu pravou atmosféru.

Od baziliky sejděte přes náměstí Place des Abbesses na ulici Boulevard de Clichy. Tady se nachází legendární kabaret Moulin Rouge. Uvnitř si můžete užít večeři v luxusní restauraci nebo zhlédnout jedinečnou show. Svůj večer si rezervujte > zde < Nám běžným smrtelníkům si stačí kabaret vyfotit z venku. Celkově jsme byli z ulice trochu zklamaní, protože jsme přišli večer a místo nočního života jsme potkali spíše podivná individua. Další místo vás ale rozhodně nezklame.

Vítězný oblouk

Vítězný oblouk (Arc de Triomphe) bezesporu patří mezi nejlepší památky a zajímavá místa v Paříži. Postavit jej nechal Napoleon Bonaparte a dnes je kolem něj velký kruhový objezd, na kterém ústí 12 ulic včetně slavné třídy Champs-Élysées. Uvnitř něj se nachází malé muzeum o historii oblouku a úplně nahoře pěkná vyhlídka na celé město. Do oblouku se vydejte skrz podchody, nikoliv přes „šílený kruháč“. Vstup stojí 13 eur/os. a omladina to má zase zdarma. Všechny potřebné informace k návštěvě naleznete na > oficiálních stránkách <. Následující čtvrť La Défense je od Vítězného oblouku vzdálená přibližně 5 km, a tak určitě využijete metro.

Tip: Paříž má 14 linek metra. Linky číslo 1 a 14 jsou řízeny počítačem, a tak si během jízdy můžete užívat výhled z pozice strojvedoucího.

La Défense

La Défense je moderní obchodní čtvrť, která je zřetelně viditelná už z dálky. Zdejší mrakodrapy totiž výrazně převyšují ostatní budovy. Dominantní stavbou je Grande Arche (Velký oblouk), který byl postaven k výročí Velké francouzské revoluce. Za 15 eur/os. můžete vyjet výtahem nahoru na panoramatickou vyhlídku. Kompletní ceník naleznete > zde < Projít se pouze po náměstí a pod obloukem je také fajn zážitek. Naše poslední zajímavé místo leží také dále od centra.

Zámek Versailles

Zámek Versailles je jedním z nejkrásnějších v Evropě, a také na seznamu UNESCO. Nachází se ve stejnojmenném městečku západně od Paříže. Pokud sem pojedete, můžete využít vlak RER a vystoupit na jednom ze tří nádraží. Při jízdě vlakem si dejte pozor, protože některé z nich na své trase objíždí celé město a jízda místo půl hodiny trvá skoro 3x déle. Zámek byl sídlem královské rodiny a jeho obyvatelem byl mimo jiné i panovník Ludvík XIV.

Tip: Pokud do Versailles přijedete autem, můžete zdarma parkovat v lesíku podél cesty na ulici Avenue Clément Ader (přibližné GPS: 48°47’32.155″N, 2°7’1.670″E). Dá se tu i přespávat v autě a jezdit vlakem do Paříže.

Interiér zámku je úžasný. Dlouhé chodby, vybavení i obrazy vás nepřestanou udivovat. Prohlídkový okruh je docela dlouhý a fajn je, že jej absolvujete sami bez doprovodu průvodce. U zámku jsou také krásné zahrady se známými fontánami. Musíte si ale do nich koupit lístek zvlášť. K dispozici jsou různé druhy vstupenek, přičemž návštěva zámku stojí přibližně 20 eur/os. a zahrady cca 9 eur/os. Samozřejmě pro vás máme odkaz na > kompletní ceník <

Kam dál?

Kam se podívat až poznáte ty nejlepší památky a zajímavá místa v Paříži? No přece do dalších koutů Francie. Poměrně nedaleko od Paříže se nachází jedna z nejnavštěvovanějších památek Francie – opatství > Mont Saint Michel <. Pokud chcete někam za sluncem, vydejte se do > Provence <. Krásná je také > Okcitánie < a nebo perly Nové Akvitánie – města > Bordeaux a La Rochelle <.

Mrkněte na naše video!!!

Paříž jsme navštívili v rámci naší cesty kolem Pyrenejského poloostrova. Z dvouměsíční „expedice“ jsme vytvořili vytvořili > článek < a naše první amatérské video. Ke konci najdete spoustu záběrů z Paříže a mnoho dalších.

Pro další videa klikněte na náš > kanál <

Sledujte nás na sociálních sítích